Op deze pagina zullen we u voorzien van het belangrijkste nieuws en ontwikkelingen in de sport.

Het seizoen 2022 is nu echt begonnen na een trainingsvlucht en de 1e officiële wedvlucht stond afgelopen weekend de 2e Vitesse vlucht op het programma.

De eerste 2 vluchten waren er met een koude noordoostenwind dit keer een kalme wind uit het noorden. Op vrijdagavond werden er 515 duiven verzameld door eigen leden.

De duiven werden om 9.00 uur gelost vanuit Weert een gemiddelde afstand van rond de 226 km.

Het werd een vlucht onder prima omstandigheden.

Het podium werd bezet door Jack Hulshof op nr. 1 gevolgd door Gebr. Jager en P. Sagel bezette de 3e plek.

Hoogste prijspercentage was voor Geert ter Veen hij had 10 x prijs van de 13 ingezette duiven. Afgerond 77% prijs.

Gevolgd door Arend Meijerhof die er maar net onder zat met 14 x prijs van de 19 inzetten.

 

 

 

V21 Deurne 27-05-2017

Be Dijkstra uit Veendam wint wedvlucht vanuit Deurne 27-05-2017

Op 27-5 moesten de duiven voor het eerst dit jaar gesplitst worden voor de vitesse en de dagfond. In totaal stonden er 1612 sprinters aan de start in Deurne. Het werd een vlucht onder pittige omstandigheden met een wind uit het zuid oosten en zomerse temperaturen.

De winnende duif viel in Veendam bij Be Dijkstra, een herstarter in de duivensport. Hij begon drie jaar geleden op zijn 74e opnieuw met duiven. Na het overlijden van zijn vrouw besloot hij weer te beginnen met postduiven deze had hij in zijn jeugd ook al gehad. De wekelijkse verplichtingen op de zondagen stonden de duivensport toen in de weg. Wel ontsnapte Be wel eens uit de zondagsschool om voor duivenliefhebbers uit de buurt te helpen als ‘loopjongen’ voor de gummiringen. Tijdens zijn huwelijk had hij geen postduiven maar sierduiven Thuringer vleugelduiven. Hiermee deed hij mee aan tentoonstellingen en hij werd zelfs drie keer Europees kampioen met deze duiven. De sierduiven gaven hem de mogelijkheid om naast de duiven ook nog andere dingen te doen. Het seizoen met de tentoonstellingen is alleen in de winter en het houden van wedstrijdduiven vraagt en heel andere tijdsinspanning.

Nu de omstandigheden veranderd zijn is Be weer begonnen met duiven. Hij is meteen goed begonnen en kocht een hok bij Gobius en liet zich prachtige rennen bouwen door de heer Suk. Op de foto kunt u zien dat alles een zeer verzorgde indruk maakt. Voor voer en bijproducten gaat hij naar Joop Strootman in Bourtange deze voorziet hem ook van adviezen v.w.b. voeding en medicatie. Hij voert zijn duiven in het begin van de week een lichte mengeling die later zwaarder wordt gemaakt. Ook heeft hij inmiddels een kweekhok met ‘vastzitters’ zoals Be deze noemt. Hij heeft een aantal duiven gehaald bij Joop Strootman uit zijn nieuwe Belgen. Be heeft er dit jaar flink uit gekweekt en hoop dat er een goed kweekkoppel tussen zit.

 

Vorig jaar had Be een heel goede duivin van Harry Knip van Zuidwending (Gem. Veendam). Deze was zijn beste oude duif. Het zusje van deze duivin liet zich toen veel minder zien, toch overleefde ze de selectie. Dit jaar zijn de rollen omgekeerd: het vorig jaar zo stille zusje is dit jaar veel beter op dreef en wint nu ook de 1e in de CCOG op Deurne. Op Deurne deden de duiven van Be het prima met in totaal 9 v/d 20 duiven in de prijzen. Be heeft nog allerlei plannen met de duiven hij zegt hier zelf over “als ik nog maar tijd heb dan komt het goed”. We wensen Be veel succes en vooral plezier met de duiven!

Gebr. Jager

Tijdens de gesprekken in de inkorflokalen bleek al dat de weersverwachtingen wisselend waren. Als er gelost kon worden dan zou het een snelle vlucht worden, daar waren de meesten liefhebbers het wel over eens. Het geduld werd deze keer niet op de proef gesteld, al vrij snel in de morgen werd het startsein gegeven. De duiven kozen het luchtruim om 11.05 uur, het vertrek was uitstekend en de vlucht naar huis was begonnen. Aan de uitslag die later op de dag volgde, bleek dat het een snel verlopen vlucht was geworden. Als stippen in de lucht kwamen ze naar huis. Er werden hoge snelheden gemaakt, en het gevaar van “doorschieten” was bij iedere liefhebber wel aanwezig. Ondanks dat het om ervaren duiven gaat.

 

In concours van de CC-OG waren 363 duiven tegenover 47 deelnemers. De eerste duif viel bij de Gebr. Jager uit Blijham. De eerste duif die op de klep viel noteerde een snelheid van 1763 m/min, hetgeen neerkomt op zo’n 105 km per uur. Een mooie prestatie, mede omdat ze erG17 hadden ingezet en er 10 van in de prijzen draaiden. Wederom een mooie prestatie van de Gebr. Jager –  www.gebrjager.nl.

 

Namens Harm  proficiat mannen.

                                                     M24 Morlincourt/Noyon 16-06-2018 
                                                              1e J. Strootman